top of page

Maa Elu: Sügiskool viis tudengid toidulaborisse ja uuenduslikesse ettevõtetesse

17.–19. novembrini toimus Tartus SPARK Demos ja Tõrvas koostöös EIT Foodi, Tartu Biotehnoloogia Pargi ja Bioteaduste Üliõpilaste Seltsiga kolmepäevane toiduteemaline sügiskool „Tudengite toiduakadeemia“.


Elena Shkut tutvustas noortele BioCC mikrobioloogialaborit. Toidutehnoloogia laboris said tudengid maitsta BioCC-s arendatud Å¡okolaadi, maitsevett ja hapendatud piima Foto: Erakogu
Elena Shkut tutvustas noortele BioCC mikrobioloogialaborit. Toidutehnoloogia laboris said tudengid maitsta BioCC-s arendatud Å¡okolaadi, maitsevett ja hapendatud piima Foto: Erakogu

Ürituse programmis käsitleti toidu ringmajanduse, tulevikutoidu ning innovaatiliste toidulahenduste teemasid. Sealhulgas jagasid tudengitega oma teadmisi ja kogemusi nii teadlased, kohaliku kogukonna esindajad ja filmiloojad, samuti oli võimalik tutvuda erinevate innovaatiliste toidusektori ettevõtetega. Programmist võtsid osa noored Tartu Ülikoolist, Eesti Maaülikoolist ja Tartu Rakenduslikust Kolledžist erinevatelt erialadelt loodusturismist geenitehnoloogiani.


Innovatsioon toidumaailmas

Reedel tutvuti erinevate innovatiivsete ettevõtetega. Alustuseks külastati BioCC-d, kus tutvuti erinevate laboritega, milles tehakse nii oma toodete arendamiseks kui ka teenusena erinevaid analüüse. Elena Shkut tutvustas mikrobioloogia laboris Petri tassidel ilusaid värvilisi mikroorganisme: haigusetekitajaid, indikaatorbaktereid, toidu riknemist põhjustavaid organisme ja kasulikke baktereid.

Elena ise peab end bakterite aednikuks – kasulikud bakterid on tema roosid, keda ta aretab. Sütitav oli kuulata, kuidas ta jagas oma armastust mikrobioloogia vastu ja avaldas lootust, et ka noored hakkavad sellega tegelema.

Toidutehnoloogia laboris said tudengid maitsta BioCC-s arendatud šokolaadi, maitsevett ja hapendatud piima. Šokolaad oli nii maitsev, et mõned tudengid ei pannud tähelegi, kuidas ülejäänud grupp liikus juba edasi kapslite tootmisliini vaatama.


Artikkel Refereeritud Maa Elust.

bottom of page